НАШ ТЕЛЕФОН: +38 067 271 93 03
 

Ключові критерії у виборі рушника для готелю

Під час вибору махрового рушника для готелю важливо врахувати наступні критерії:

  1. Склад
  2. Щільність
  3. Стійкість до усадки
  4. Якість кріплення петель ворсу
  5. Тип петлі (ворс) і її структура
  6. Спосіб обробки країв рушника
  7. Температура прання

1. Склад.

Досвідчені готельєри стверджують, що рушник для готелю повинен  бути виготовлений із 100% бавовни. Останнім часом простежується тенденція, що виробники, з метою зниження собівартості продукції, додають у вироби поліестер. Комбінування бавовни з дешевим поліестером погіршує якісні характеристика рушника. Інша річ – термостійкий поліестер, який не викликає алергічних реакцій. Однак він дорожчий навіть за бавовну.

2. Щільність

Щільність рушника безпосередньо впливає на здатність виробу вбирати вологу й термін його експлуатації.

За нашим спостереженням, щільність "махри" прямо пропорційна престижу та рангу готелю: найсолідніші готельєри використовують у своєму бізнесі "махру" найвищого щільності. Рушники з високою щільністю (450 - 550 гр) надзвичайно міцні та розраховані на інтенсивне прання при високій температурі. Однак такі рушники мають незначні мінуси, серед яких висока вартість їх "обслуговування". Маємо на увазі дорогий процес прання. У зв'язку з цим, даємо доброзичливу пораду всім своїм клієнтам: під час вибору рушника, беріть до уваги вартість його обслуговування, з метою раціонального планування додаткових витрат.

Принцип "чим щільніше, тим краще" – не завжди дієвий. У сучасному світі – це, радше, стереотип, (чим важчі і щільніші, тим і дорожчі) .У кожної медалі є зворотна сторона. У випадку з рушниками висока щільність – це й висока жорсткість.


3. Стійкість до усадки

Кожна тканина, що містить у своєму складі натуральні волокна, зменшується в розмірах після 1-3 прання. Тому, під час покупки звичайного рушника, розміром 70 × 140 см, будьте готові до того, що після прання він може зменшитися приблизно на 10% (ступінь усадки залежить від якості рушника та умов прання). Рушник, зроблений за технологією попередньої усадки, виготовляється спочатку більшого розміру, потім штучно вмощується, і вже після проходження всіх виробничих процесів набуває потрібного розміру. У зв'язку з цим,  коли ви придбаєте рушник і перший раз його виперете, тканина дасть усадку в 1,5-2 рази меншу, ніж звичайна побутова усадка.

Стійкість до усадки повинна бути не більшою 10% в основі,  при температурі прання 90% (це не вимоги ДСТУ, а показники, до яких прийшли дослідним шляхом).

У складі нового рушника міститься низка хімічних речовин, якими обробляють нитки в процесі виготовлення продукції. Тому перед використанням рушник необхідно випрати. Нехтування такою рекомендацією може привести до скарг клієнтів на алергічні реакції. Професійний рушник на фабриці проходить попереднє прання. Тим самим виробник економить ваш час і гроші.


4. Якість кріплення петель ворсу

Посилене кріплення ворсу – важливе доповнення до технологічних особливостей рушника.

Виробники впроваджують новітні методи плетіння основи рушників, у процесі яких нитки ворсу міцніше скріплюються. Ця особливість активізується після 2–4 прання, коли рушник остаточно «зсідається».

Вищеперелічені особливості рушника дозволяють прати його при максимальній температурі – 90° C, кольорові – при температурі 60° C. Для готелю це суттєві показники, оскільки низка забруднень (гуталін, косметичні креми, фарба для волосся і т. ін.) неможливо відіпрати при температурі 40–60° C навіть з використанням сучасних агресивних миючих засобів.

5. Ворс та його структура

Ворс характеризується:

а) типом петлі. Існує 2 типи петель, з яких складається ворс рушника: петля з одинарної нитки (single yarn pile), петля з подвійної, крученої нитки (twisted yarn pile).

Петля також може бути крученою та некрученою. У махрових виробах некручені петлі можуть бути одинарними (в рушниках невеликої щільності – 250–320 гр/м²), подвійними (середня щільність від 320 до 450 гр/м²) і більш численними (висока щільність). При цьому петельки мають єдиний вихід з тканинної основи. Такі рушники м'які, але, на жаль, недовговічні. На них легко утворюються зачепи і вільно висмикуються петельки, це призводить до швидкого переходу рушника в некондиційний стан.

Рушники з крученою ниткою більш міцні та довговічні.

б) висотою петлі.Розрізняють рушники з високою і низькою петлею (ворс).

Низька петля: при виробництві рушника вибирають номер нитки 20/2, вибирають низький рівень петлі. Результат - рушники з низьким ворсом.

Висока петля: при виробництві білих махрових рушників вибирають номер нитки 16/1, 20/2, високий рівень петлі. Результат - рушники з високим ворсом.

Вироби з низькою подвійною петлею користуються великою популярністю в готелях, оскільки вони зносостійкіші. Однак володіють нижчим рівнем гідроскопічності. Ворс таких рушників твердіший, якщо порівнювати з рушниками з високою петлею.

в) номером пряжі: № 32, 20 і 22, 16.

Пряжа №32 - тонка й дуже дорога. Використовують одинарну пряжу №32 для виробництва дорогих рушників, які на дотик дуже м'які та ніжні.

У пряжах №20 і №22 використовують товстішу нитку. Для надання виробу щільнішої структури, дві нитки скручують в одну. Такий рушник, порівняно з іншими виробами, виглядає товстішим, хоча його щільність аналогічна.

Пряжа №16 – це пряжа з використанням товстої нитки. Такий рушник дешевший від виробів, які виготовляються з пряжею №20/2. Рушник  з пряжею 16/1 м'який і ніжний. Однак, він не довговічний, оскільки на ньому частіше утворюватимуться зачіпки, чого не можна сказати про рушники з типом пряжі 20/2.

Тип ворсу

Переваги

Недоліки

Високий ворс, одинарна нитка

Добре вбирає вологу

Мягкий на дотик

Дешевший порівняно з іншими типами ворсу

Може зачіплятися за ювелірні прикраси, годинник тощо

на такому ворсі погано виділяється логотип, особливо дрібні й тонкі деталі

Високий ворс, подвійна кручена нитка

Довший термін експуатації порівняно із одинарною ниткою

На дотик більш щільний у порівнянні з одинарною ниткою

Дорожчий у порівнянні з одинарною ниткою

Може зачіплюватись за ювелірні втроби, годинник тощо

Низький ворс, подвійна кручена нитка

Довший термін експуатації порівняно із одинарною ниткою

На дотик щільніший у порівнянні з одинарною ниткою

Добре виділяється логотип

Найбільше піддається ефекту «наждачного паперу» при неправильній сушці

Гірше, ніж вироби з іншими типами ворсу, вбирає вологу.

.

6. Обробка країв

Найбільш схильні до зносу краї, розташовані по основі (довжині) рушника. В процесі експлуатації вони можуть «пустити бахрому». Шов руйнується і кінчики ниток виходять назовні. У професійних рушниках краї виготовлені спеціальним методом плетіння і називаються selvage.

Такі краю мають ряд незаперечних переваг:

- термін служби рушники довше на 20-40% - через відсутність швів і ниток, які можуть порватися або розійтися, краї рушника приходять в непридатність тільки від механічного перетирання ниток плетіння;

- краї і куточки рушника швидше сохнуть - в даній конструкції тканину не підвертають в кілька шарів, як в звичайних виробах, при цьому куточки рушника менш схильні до зносу .

7. Температура прання

Професійний готельний текстиль розрахований на прання при температурі:

Білий до 90 ° С за Цельсієм 

Кольоровий до 60 ° С за Цельсієм


При виборі текстилю зверніть увагу на те, чи піддавались вироби спеціальній обробці. Це може бути:

- попереднє прання. Дозволяє економити на пранні нового виробу перед використанням. Такий виріб дасть меншу усадку після перших процесів прання

- попередня усадка. Дає можливість прати виріб при високих температурах без ризику надмірної усадки;

- посилене кріплення ворсу (для махрових виробів) – збільшує термін експлуатації.

Будь-який з цих «бонусів» принесе Вашому виробу тільки користь.


Пріоритетний показник – легкість виведення плям. Ще більш пріоритетний – капілярність. Це здатність рушників вбирати максимальну кількість вологи за мінімальний проміжок часу. Адже, важливий не сам факт того, що рушник може увібрати багато вологи, а його здатність зробити це якомога швидше (поки ми витираємося).


Показник кольору однаково важливий як для кольорових, так і для білих рушників. При кольорових він повинен бути стійкий, а для білих виробів важливий відсоток білизни - не нижче 82% від еталону по ГОСТ 15.007-88.

Існує 2 основні методи фарбування

· Реактивне фарбування (reactive)

· Барабанне фарбування (vat dyed)

Варто зауважити, що виріб, забарвлений барабанним методом не линятиме навіть після 120 циклів прання. Рушники, забарвлені реактивним методом, змінять свій колір вже після 30-40 циклів прання.